Jak si naplánovat učení?

Čeká vás maturita, důležitý test nebo zkouška? A k tomu věčně bojujete s časem? Věřte mi, že nejste sami! Odhadnout a rozplánovat čas na učení totiž není pro většinu z nás žádná hračka. Ve škole nás totiž nikdo studium plánovat neučí. V dnešním článku se proto podíváme na několik tipů, které vám s rozvržením studia pomůžou.

Ačkoliv to zní možná příliš jednoduše, základem je vymezit si co nejpřesněji dvě oblasti?

  • Co přesně se budu učit.
  • Kolik času si dokážu vyčlenit.

Co se budu učit

Základem úspěchu je vědět, jak rozsáhlou problematiku se budu učit. Zaměřte se na učivo, které vás čeká, a položte si následující otázky: Je rozčleněno do samostatných kapitol, témat, otázek nebo dokonce podotázek? Jsou všechny tyto části podobně obsáhlé?

V tomto bodě byste také měli vyhodnotit, které části učiva jsou pro vás nejpodstatnější a které naopak můžete vynechat.

Kolik času si dokážu vyčlenit

Následně se zaměřte na čas, který studiu dokážete a chcete věnovat. V tomto bodě byste měli umět odpovědět na otázku: Kolik hodin studiu vyčlením. Snažte se o reálný obraz toho, kolik času učení věnujete. Nic si nenalhávejte. Při odhadu zahrňte skutečně pouze ten čas, který budete ochotni studiu věnovat. Častou chybou bývá, že si studenti svoje možnosti nevyhodnotí upřímně. Pak mají ve skutečnosti méně času, než se kterým počítali, a zbytečně na sebe vytváří tlak.

Co to znamená? Sepište si, jaké vás před zkouškou čekají povinnosti, koníčky, pravidelné i nepravidelné aktivity. Na základě toho vyhodnoťte, kolik volného času skutečně máte. Pokud si vedete diář, stačí se vám do něj nahlédnout.

Jak nastavit a dodržovat plán

Dostáváme se k samotnému plánování. Samotné sestavení plánu je jednoduché: Už víte, kolik času na učení máte, a také víte, jaké množství učiva v něm musíte zvládnout vstřebat. Rovnoměrně proto rozdělte učivo tak, abyste pokryli vymezený čas. Například vezměte počet stran, které se musíte naučit, a tento počet vydělte počtem hodin. Vyplatí se počet hodin malinko zvýšit, aby tak vznikla mezeru na opakování a případně i na nějakou rezervu.

Otázkou je, jak se plán donutit dodržovat. Myslete ne to, že jste učivo rozložili rovnoměrně, což znamená, že pokud svůj plán dodržíte, stihnete všechno učivo a zároveň budete pracovat pořád ve stejném tempu. Učení si můžete představit jako cestu. Abyste došli do cíle, musíte projít celou cestou, nemůžete ji překročit. Díky rovnoměrnému plánu byste ale měli celou cestu jít po rovince a vyhnout se strmým kopcům.

K dodržování plánů vám mohou pomoct nejrůznější aplikace. Populární je v poslední době například aplikace Notion. Já osobně si plán rozepisuji na obyčejný papír jako “to do list” a postupně si odškrtávám každý den/každé téma jako splněné políčko.

Na co ještě myslet

Nezapomínejte na odpočinek. Tělo není stroj. Aby správně fungovalo, potřebuje taky někdy nabrat síly. Pokud váháte, jak pracovat při učení s přestávkami, koukněte na můj článek o Pomodoro technice, která vám právě s plánováním přestávek při učení pomůže!


Warning: Undefined variable $instagram_basic_output in /data/web/virtuals/330606/virtual/www/domains/jak-se-ucit.cz/wp-content/plugins/feed-them-social/includes/feed-functions.php on line 1513
7 months ago
8 months ago
8 months ago
8 months ago
8 months ago