Jak se efektivně učit pomocí techniky Pomodoro

Stává se ti, že nestíháš s přípravou na písemky či zkoušku? Nevíš, jak si organizovat učení? V dnešním článku si představíme techniku, která ti tento problém pomůže vyřešit – Pomodoro techniku.

Kde se technika vzala?

Pomodoro technika, pojmenovaná podle italského slova pro rajče (“pomodoro”), vznikla v 80. letech 20. století. Jejím tvůrcem je Francesco Cirillo, italský student, který hledal efektivní způsob, jak zvládat své učení a práci. Inspirací mu byla kuchyňská minutka ve tvaru rajčete.

Cirillo přišel s jednoduchým, ale efektivním řešením svých starostí: rozdělil čas na práci na intervaly nazvané “pomodoro” (25 minut), ve kterých pracoval, a na krátké přestávky (5 minut). Po čtyřech pomodoro cyklech zařadil delší přestávku (15-30 minut).

Jak Pomodoro funguje?

Začni tím, že si vybereš úkol, který chceš dokončit. Nastav si minutku (např. na mobilu) na 25 minut a plně se věnuj úkolu. Jakmile minutka zazvoní, udělej si krátkou pětiminutovou přestávku.

Tento cyklus se opakuj třikrát. Pak zařaď delší přestávku. U učení často zapomínáme, že nejsme stroje. Díky střídání učení s přestávkami dosáhneš rovnováhy, kterou tvoje tělo potřebuje, aby podalo dobrý výkon.

Proč to funguje?

Krátké pracovní intervaly pomáhají udržovat vysokou úroveň soustředění. Během 25 minut se snáze vyhneš prokrastinaci.

Pravidelné přestávky umožňují mozku odpočívat a regenerovat – produktivity tak budeš dosahovat delší dobu.

Navíc budeš lépe moci odhadnout, kolik času potřebuješ na daný úkol. To ti pomůže učení lépe rozplánovat.

Závěr: Vyzkoušejte Pomodoro sami krok za krokem

  1. Vyber úkol: Začni tím, že si vybereš konkrétní úkol, který chceš dokončit.
  2. Nastav časovač: Nastav minutový časovač na 25 minut a začni pracovat na svém úkolu.
  3. Přestávka: Jakmile zazvoní časovač, udělej si krátkou 5minutovou přestávku. Využij ji k odpočinku, protažení nebo zkrátka jakémukoliv odvedení mysli od práce.
  4. Opakujte: Opakuj tento cyklus třikrát, počtvrté si dopřej delší přestávku.

A malý tip na závěr: Nemusíš nastavovat časy ručně v mobilu, stačí si totiž stáhnout některou ze zadarmo dostupných mobilních aplikací. Ty mají samy přednastavené jednotlivé časové intervaly, a tak se budeš moct celou dobu plně soustředit na učení (a odpočívání)!


Warning: Undefined variable $instagram_basic_output in /data/web/virtuals/330606/virtual/www/domains/jak-se-ucit.cz/wp-content/plugins/feed-them-social/includes/feed-functions.php on line 1513
7 months ago
8 months ago
8 months ago
8 months ago
8 months ago